Ergoterapi

A final goodbye

Idag sendte jeg studenten min hjem for siste gang. Hun har vært halen min i åtte uker, og gått i beina mine og lært hvordan en ergoterapeut jobber. Hun har vært med på det meste jeg har gjort, og jeg har prøvd mitt beste å forklare hvorfor jeg gjør hva. Ikke alltid like lett, når man faktisk må tenke over alt man gjør i løpet av en arbeidsdag.

Men, jeg var heldig og fikk verdens søteste student, som var oppriktig engasjert i å lære om ergoterapi (OG hun er venninne med Tone Damli, men jeg glemte å spørre om signert bilde til dere..)

Søteste Vanessa ♥Hun har vært superflink, og jeg har kunnet sende henne ut på oppdrag alene flere ganger, ingen sak det! Vi har fått gjort mye, både vært på jobb, fest og shopping sammen. Koselig å ha student på sin egen alder!

Blant annet var vi på kurs i Drammen, hvor vi fikk lære, og prøve, elektriske scootere;


Bingobanden, sa du? 

Og tror du ikke studenten kom med gave og søtt kort til meg på siste dagen? 


Jeg tror noen har vært hjemme hos veilederen sin og skjønt hvilken stil som gjelder. Se på disse nydelige lyslyktene jeg fikk!


Hvis noen av dere har en jobb som gjør det mulig å ta imot studenter kan det absolutt anbefales! Det krever jo litt ekstra, men det er så absolutt verdt det, og gull verdt for studentene som får lære. Jeg husker godt mine praksisperioder, og jeg har aldri lært så mye på så kort tid før!

Har noen av dere hatt student/elev før? 
Back home :)

Nå er jeg tilbake etter et todagers-seminar på Lampeland hotell. Hele jobben var på tur siden vi driver med omorganisering og skal slå sammen flere team. Seminar = engasjerte forelesere, mange halvkleine leker for å bli kjent,  god mat og god stemning med både nye og gamle kollegaer.

Vi har ihvertfall kosa oss, blitt godt kjent og er nå klar for å starte med friskt mot! Mange bilder ble tatt, men jeg legger ikke ut bilder av folk som ikke vet de blir blogga, det er jo ikke pent :)

Min nydelige hotellroomie, Siw, derimot, hun kan jeg blogge; 


Og meg selv kan jeg jo alltid legge ut bilder av!


Litt klein dramatisering av What-not-to-do i jobben vår; 
Nå er jeg sliten etter mange inntrykk, og sitter under pleddet med sju pusekatter over meg, klar for total avslapning noen timer.  Helga blir nok brukt til enda litt mer avslapping og huslige sysler. Godt å ha lite planer!

Hva er deres helgeplaner?Min første sponsorpakke er ankommet!

På torsdag fikk jeg min første sponsorpakke i posten! Jeg avslørte aldri hva det var i pakken, men mange av dere gjettet riktig; det var arbeidsklær! Som ergoterapeut jobber jeg noen timer/dager i uken på en institusjon i byen, og da er det greit å ha arbeidsklær. Jeg får jo låne klær der, men de er utvaska, slitte og kjedelige. Ikke særlig inspirerende for arbeidet!

Så, gleden var stor når jeg fant et firma som heter Health Workers! Jeg har hørt litt om dem før, men har ikke brydd meg så mye om dem før jeg så behovet for å ha noen fine klær på jobb selv. Jeg sendte en hyggelig mail og lurte på om de ikke var interessert i å sponse en snill ergoterapeut, og det var de jo!

Jeg fikk velge hva jeg ville ha selv, og girly-girl som jeg er valgte jeg meg to fine overdeler i rosa og lilla! Modellen heter Classic tunika V-hals, og den finner du HER! Jeg har begge mine i størrelse Small, og de sitter akkurat slik de skal. Litt lang så de dekker mesteparten av rumpa, og med massevis av praktiske lommer til både penner, notatblokk, målebånd, telefon og ellers ting en ergoterapeut bør ha med seg!


Denne tunikaen er i fargen Concord


Superfin, rosa tunika i fargen Primrose


Akkurat passe lang!

Vil du også ha fine arbeidsklær, sier du? Kikk innom siden deres, og se hva de har! De har nemlig ikke bare arbeidsklær, men også arbeidssko, søsterur, navneskilt og mye annet utstyr. Der finner du også størrelsesguide og fargekart, blant utallige typer overdeler og bukser.
Klikk på logoen for å komme til hjemmesiden deres

Arbeidsklærne får jeg testa i morgen, for da er det på tide med en tur på institusjonen igjen. Gleder meg til å prøve dem in action og jeg ser for meg at pasientene mine kommer dansende mot meg i gangen av pur glede. OK, kanskje litt drøyt, men jeg håper de blir litt glad for at jeg har pynta meg ;)


Skiltet er ikke fra Health-workers, men de har noe lignende
der også. Det må selvfølgelig på i morgen!

♣ Dette innlegget ser kanskje innmari kjøpt og betalt ut, men jeg har valgt varene selv, og jeg skriver akkurat det jeg mener om dem! Merker jeg noe grums, kommer jeg til å fortelle det :)

Hvordan naile drømmejobben!

Jeg ønsker å dele det jeg har erfart, lært og hørt om i min tid som jobbsøker, kanskje det kan gjøre ting litt lettere for dere som nå skal ut i verden!

Først; ingen jobbintervju uten søknad. De var det mange av for min del, det er tydeligvis ikke attraktivt å være nyutdannet. Jeg fikk et par intervju, men den ene jobben var ikke aktuell i forhold til utdanningen min, og når jeg fikk det andre hadde jeg allerede fått jobb, så da trakk jeg søknaden min.

Jobbsøknaden min! Hold fokus på det som er relevant i søknaden!

HER kan du finne eksempler på hvordan du skal skrive en søknad!

Jeg begynte å søke jobber i april/mai, altså like før jeg var ferdig utdannet. På høgskolen ble vi rådet til å søke jobber allerede fra nyttår, men jeg ante ikke hvor jeg ville så jeg ventet noen måneder til. Jeg lette etter jobber overalt, men i hovedsak brukte jeg nav.no, da dette er en portal de fleste kjenner til - både arbeidsgivere og arbeidssøkere.

Det var ikke alltid det var så mange ledige jobber på markedet, så for å finne drømmejobben brukte jeg Google for å finne aktuelle steder jeg kunne jobbe. For eksempel søkte jeg på ergoterapi + rehabilitering + Buskerud. Når jeg fant steder som så fristende ut enten ringte eller sendte jeg en mail for å vise min interesse - noen ganger begge deler.

Jeg sendte også en mail med CV til fylkeskommunen, hvor jeg spurte om jeg kunne legge inn en åpen søknad. Det var dette som viste seg å være lykkemynten min! CV'en min hadde blitt sendt rundt til fagansvarlige ergoterapeuter i kommunen , og etter en stund fikk jeg en mail fra en (som nå har blitt min kollega) hvor han fortalte at det kom til å bli en ledig stilling, og at jeg måtte holde øyne og øre åpne! Vi holdt kontakten via mail, og når jobben dukket opp var jeg ikke sein med å søke! Jeg ble innkalt til intervju!

Intervjuet er ofte det folk er redde for, det gjaldt også for meg. Jeg var pissnervøs og hadde mest lyst til å stikke av. Det var det derimot ingen grunn til! Jeg ble møtt av det som skulle bli min sjef, og vi gikk til kontoret hennes. Der møtte jeg den fagansvarlige ergoterapeuten, pluss en ergoterapeut til. Vi satt å prata om løst og fast, og plutselig skjønte jeg at det faktisk var intervjuet. De kikket litt på CV'en min og spurte om praksisperiodene mine. Jeg elsket praksisen min, så det var jo en drøm å fortelle om! Innimellom ga de litt mer informasjon om jobben og snakket om visjonene kommunen hadde. Selvfølgelig kom det obligatoriske spørsmålet om sterke og svake sider ved meg selv, men det var jeg forberedt på så det gikk greit. Etter en tre kvarters hyggelig samtale var det på tide å pakke sammen, og jeg hoppa og dansa hele veien hjem!

 

Dette bildet ble tatt rett etter jobbintervjuet var over. Passe letta!

Nå, nå er det din tur!
Søker du jobber, eller har du allerede funnet drømmejobben?

Go nail that interview!


Ergoterapi; studier og jobb

Dette innlegget bruker jeg som Dag 20 - Hvor viktig synes du at utdanning er? Jeg har planlagt dette innlegget en stund, etter at jeg fant det hos Kayso, som skrev om sin radiografutdanning og - jobb, og akkurat nå syns jeg dette passet godt inn!


♣ Hva er en ergoterapeut og hva gjør h*n?

En ergoterapeut er en person som har en bachelorgrad i ergoterapi. H*n jobber som oftest med mennesker som av en eller annen grunn har fått en funksjonshemming, eller står i fare for å få det. En ergoterapeut kan også jobbe med helsefremmende og forebyggende tiltak, f.eks. universell utforming (som det kommer et eget innlegg på snart!). Ergoterapeuten ser på mennesket i samspill med miljøet og omgivelsene.

♣ Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for en ergoterapeut?

Jeg jobber i et rehabiliteringsteam, og da jobber jeg ute i kommunen i hjemmet hos folk. Mange av dem er eldre, men også noen yngre.

Problemstillingene er mange. Noen har brukket lårhalsen og vært på sykehuset og blitt operert, og er nå klar for å komme hjem igjen. Men, er hjemmet tilrettelagt slik at de kan komme seg hjem? Kanskje er de nå avhengig av å gå med rollator (nei, det skrives ikke med u) og ikke kommer seg rundt i hjemmet sitt uten at de har hatt en ergo innom som kan hjelpe til med tilretteleggingen. Kanskje er det en mann som har hatt hjerneslag og fått kognitive problemer (problemer med hjernen, kort fortalt) og ikke lenger "husker" hvordan man kler på seg? Det høres kanskje rart ut, men det er veldig vanlig. Eller en ung kvinne med leddgikt som ikke lenger greier de daglige aktivitene i hjemmet, og fortsatt vil holde seg i jobb, tross diagnosen?

Hjemmebesøk er ca 60 % av jobben, og etter besøkene er det kontorarbeid. Da er det skriving av søknader på ulike hjelpemidler eller tjenester, og dokumentering av hva som har blitt gjort, pluss en del telefoner i løpet av en dag.


♣ Hvordan fant du ut at du ville bli ergoterapeut? Var det noen/noe som inspirerte deg?

For min del var det egentlig tilfeldig. Jeg hadde søkt sykepleien som førstevalg, men søkte kun i Trondheim siden min daværende kjæreste bodde der. Dessverre kom jeg ikke inn (selv om jeg hadde jobbet for å få gode nok karakterer, så hadde snittet økt fra året før), og derfor ble det andrevalget; ergoterapi. Første halvåret var jeg sint og snurt fordi jeg ikke kom inn på førstevalget, men etter praksisen i januar og februar snudde det; jeg var frelst og ergoterapi har vært mitt fag siden!

♣ Hvor tok du utdanning og er det et vanskelig studie?

Jeg studerte i Trondheim på Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST). Studiet er kanskje ikke det mest krevende studiet, men det kommer an på hva du gjør det til, og hvilke ambisjoner du har. På skolen jeg gikk var det stort sett kun gruppearbeid (tror det var 3-4 individuelle oppgaver på tre år) så dersom du er litt slu kan du dessverre surfe/snylte deg gjennom tre år uten å gjøre stort, det er bakdelen med alt gruppearbeidet. Det er ulik praksis på de ulike skolene i landet; ikke alle har like mye gruppearbeid.


Fadderuka er en morsom del av studiet. Andreårsstudentene tar seg av de ferske førsteklassingene, og gir dem en god start på studietida!

♣ Hvem passer ergoterapiyrket for?

For å kunne jobbe som ergoterapeut må du være glad i mennesker! Du må ha evnen til å sette deg inn i menneskers situasjoner, og se løsninger fremfor problemer. I tillegg vil jeg påstå at du bør ha en viss evne til å skrive. Det er mye dokumentering og begrunning av søknader, og da er det lurt å ha skriveferdighetene i orden, så ting går lettest mulig gjennom systemet (er litt av en papirmølle!)

♣ Er det lett å få seg jobb?

Dersom du har muligheten til å flytte på deg er det nok forholdsvis lett å få seg jobb. Ofte må en ta til takke med vikariat og småjobber i begynnelsen, men det er ikke dumt å skaffe seg litt forskjellig erfaring i begynnelsen, for å finne ut hva en liker. Har du skaffet deg gode kontakter og "gitt deg selv et navn" kan det være lettere å komme seg i jobb.

♣ Positive og negative sider med å være ergoterapeut?

Positive: Herlige arbeidstider, stort sett  fra 8-16 mandag til fredag, fri helger og helligdager. Man treffer veldig mange hyggelige mennesker, både kollegaer, samarbeidspartnere, brukere og pårørende. Ofte er de veldig takknemlig for at du tar deg god tid til å bli kjent og hjelpe dem å løse problemene de har.

Negative: Man kan treffe på mange forskjellige folk,  og ikke alle er like lett å jobbe med. Ofte må du være kreativ, for noen problemer er verre å løse enn andre. Det kan være et stort arbeidspress, og en evig venteliste, men slik vil det alltid være; noen må alltid vente.

♣ Kunne du tenkt deg noen videreutdannelse?

Ja absolutt, etter noen år i arbeidslivet er videreutdanning viktig for å opprettholde fokus, og for å kunne yte det beste til dine brukere og pasienter.

♣ Hvis du skulle jobbet med noe annet enn hva du gjør nå, hva ville det ha vært?

I utgangspunktet hadde jeg lyst til å bli sykepleier, men nå er jeg glad det ikke ble det. Jeg måtte nok uansett jobbet med folk, og når jeg var litt yngre hadde jeg lyst til å bli fotograf. Et kreativt yrke hvor jeg kunne jobbet med mennesker og hatt fleksible arbeidstider hadde vært bra; og når jeg tenker meg om; det er jo ergoterapi det!

 

Er det noe mer dere lurer på om ergoterapi? Kom gjerne med spørsmål!

 


Working girl!

Nå har jeg jobbet i nøyaktig to uker i den nye jobben min, og det føles bra! Det er så deilig å ha fast jobb, jeg er så innmari glad jeg fikk denne jobben! Jeg har såvidt begynt å komme inn i rutinene, og nå har jeg rundt 10-15 brukere som jeg følger opp. Jeg hadde ikke trodd det skulle gå så lett, men med så mange snille og tålmodige kollegaer (les: fem hundre spørsmål hver dag..) rundt meg er det ingen sak å være ny - verken i arbeidslivet eller på arbeidsplassen.

En typisk arbeidsdag kan bestå av både av hjemmebesøk og kontorarbeid, pluss møter. For min del er jo de fleste brukerne ukjente, så første hjemmebesøk går ofte ut på å bli litt kjent og kartlegge behovene fremover. På henvisningene vi får står det ofte ikke så mye utfyllende, og som ergoterapeut er det viktig å bli kjent med personen, og ikke bare vite hvilke hjelpemidler man skal dele ut eller hva man skal trene på. For ergoterapi er så mye mer enn hjelpemidler. Det hjelper så lite å dele ut hjelpemidler i øst og vest hvis ikke personen har kompetanse eller kunnskap til å få brukt dem.

Jeg lovte jeg skulle ta bilde av kontoret mitt, og nå har jeg omsider fått gjort det. Litt kaos enda, men det er mye som dumper ned på pulten i løpet av en dag, og systemet er ikke helt på plass enda... Jeg deler kontor med en kollega men vi har hver vår pult, så da kan jeg ta det med ro og finne et system som passer meg.


Fine kontoret mitt! Nå er det blitt litt mer system i sakene, og litt mer
oversiktlig i hodet mitt ogsåKollegaen min som jeg deler kontor med har denne låta som ringetone, så jeg hører den et par ganger hver dag kan du si.. Liker den bare bedre og bedre!

Duck Sauce - Barbra Streisand

Jobbantrekk og eget kontor!

Flinke Frank som skriver bloggen Moteblogg for gutta har satt sammen et jobbantrekk til meg etter at jeg utfordret han for et par dager siden. Jeg ser stadig lekre jobbantrekk i blader, men aldri noe som passer til min jobb! Jeg trenger klær som er behagelige og bevegelige, men som samtidig ser presentable og fine ut. Det er ikke alltid like lett uten å bli kjedelig...

Antrekket Frank satt sammen er rålekkert og er absolutt noe jeg kunne tenke meg å brukt i jobbsammenheng. Jeg elsker fargene og klærne er såpass romslige at det går an å bevege seg fritt i dem - samtidig som det ser smashing ut! Det eneste er skoene som kan bli litt høye og ustødige i en treningssituasjon sammen med bruker. Til kontordager derimot, er disse veldig velkomne på mine bein! Og se på veska! Perfekt til alt en ergoterapeut trenger i hverdagen; notatbok, målebånd, kataloger, skjema + + +Frank har fått med seg at jeg er lav, og har tatt hensyn til det i  valget av bukser og topper. Bra observert, Frank'en, du vet hvor skoen trykker. Hihi!

Her er hva han skrev til meg:

Sofie;
Jeg har plukket ut noen litt løsere bukser med høyt liv.  Dette vil gjøre beina dine noe lengre og fremheve midjen. Buksene sitter løst og gjør de derfor ultimate i din jobbsammenheng.
Genseren er en enkel genser i bomull og elastan. Med andre ord; elastisk og deilig å ha til kroppen.
Jeg har også plukket ut en strikk og en jakke som er noe kortere. Dette for å fremheve beina og gjøre overkroppen visueltsett kortere og skape harmoni mellom over og underkropp.
Skoene ser kanskje litt skumle ut siden de er såpass høye. Men dette er wedges som er høye uten å være ubehagleig på foten.  Perfekte hverdagssko som likevel ser bra ut!
Vesken har god plass og kan brukes over armen med stropp, eller bare holdene i hånden.
Et pyntet hverdagsantrekk som jeg håper kan fungere bra for deg :)

Hele innlegget finner du HER!

 

Nå har jeg vært to dager på min nye arbeidsplass, og det har gått veldig bra! Har møtt så mange trivelige folk jeg kommer til å jobbe sammen med, og gleder meg til å fortsette. Er mye å sette seg inn i nå i starten, med nytt datasystem, telefoner, rutiner og steder rundt om i byen, men det går seg til etter hvert. De sa det var vanlig å bruke tre måneder på å komme inn i en jobb, og det var litt betryggende...

Før jeg begynte sa jeg at jeg følte meg helt blank, og ikke kunne noe! Nå har heldigvis noe av det kommet tilbake, og jeg føler meg litt tryggere på at jeg ikke har glemt alt jeg har lært... Vel, vi får se hvordan det går videre, har jo bare jobbet to dager!

Har forresten verdens største og kuleste kontor (selvfølgelig er det kult, det er mitt første kontor!), men jeg har ikke fått tatt noen bilder av det, må vente til alle er ute av bygget først. Eh, Sofie, hva gjør du?    Hmm? Jeg? Nei, altså, tar bilde av pulten min vel, ingenting rart med det..? Men bilde må dere få, for jeg har aldri hatt mitt eget kontor før, så dette skal vises frem!


Disse henger på kontoret hjemme, men vi har de samme på kontoret på jobb
så da får det et lite inntrykk ihvertfall. Viktig å ha kontroll på muskler og skjelettet!


 

JEG ER SÅ GLAD!

Idag fikk jeg nemlig en telefon jeg har ønsket meg, men knapt har turt å drømme om å få.

"Hei, det er fra Austjord, vi vil meddele deg at du er innstilt som nummer 1 til stillingen som ergoterapeut"

Jeg måtte bite meg i leppa for å unngå å både hyle og grine samtidig. Hun spurte om jeg ville ha betenkningstid før jeg svarte på om jeg ville ha den eller ikke, men det var strengt talt ikke nødvendig (en liten del av meg ville rope "Ærru gææærn, det er jo drømmejobben!", men jeg fikk meg fra det..) for dette var den jobben jeg hadde mest lyst på av de jeg har søkt på. Akkurat nå vet jeg ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg. Hadde det ikke vært førti minus ute hadde jeg tatt meg en tur på trening og løpt av meg noe energi, men det frister lite å gå ut nå, dessuten trente jeg i går, så jeg håper jeg har litt energi igjen i morra!

Jobben er en hundre prosent stilling som ergoterapeut i rehabiliteringsteamet i kommunen, og da reiser vi hjem til folk der de bor, eventuelt på institusjoner om det skulle være aktuelt. Jeg kan fortelle mer om jobben når jeg vet mer detaljert selv. Kanskje blir det noen spennende brukersituasjoner å fortelle om også? (Anonymt selvfølgelig)

Jeg skal begynne allerede på tirsdag, og tiden frem mot det skal jeg bruke på å kikke gjennom notatene mine fra skolen og fra praksisen min som var på et lignende sted. Føler meg temmelig blank, men regner med det meste kommer tilbake når jeg får kommet igang! Jeg elsker å jobbe med mennesker, så denne jobben er perfekt!


En glad og lettet Sofie etter at jobbintervjuet var ferdig forrige fredag

 

Og forresten...
Har dere kikka innom Femelle.no i det siste? Mitt innlegg om barndommens barne-tv er nemlig publisert der! Stas! Se i den rosa kolonna til høyre.

 

 

Fordeler ved ergoterapi

Jeg er veldig glad i yrket mitt, og vil gjerne vise det fram her på bloggen. Når jeg søkte på ergoterapi gjorde jeg det egentlig bare for å fylle opp søknaden min, for planen min var å gå på sykepleien, og det var det eneste jeg ville. Samtidig var det kun Trondheim jeg ville flytte til, for der bodde kjæresten min på den tida, så dit skulle jeg, uansett! Og Trondheim ble det, men ikke sykepleien. Istedet ble det andrevalget mitt, ergoterapi, noe jeg var ganske irritert over første halvåret. Jeg hadde planer om å slutte, jeg skulle bare ta ferdig første året, for så å begynne på sykepleien året etter. Første halvår gikk, jeg mislikte ergostudiet, og vurderte å droppe ut før året var gått, men så kom praksisen...

Vi var utplassert i to måneder etter jul, og jeg valgte en skole og barnehage for multifunksjonshemmede barn. Det ble vendepunktet. Jeg trivdes veldig godt på arbeidsplassen, fikk møte mange ergoterapeuter, hadde en fantastisk veileder som lot meg prøve meg på egen hånd og gode kollegaer rundt meg. Jeg ombestemte meg etter de to månedene, og de to neste årene på ergoterapi gikk som en drøm, og plutselig - våren 2010 - stod jeg med autorisasjonen i hånda!


Tre nyutdannede ergoterapeuter, meg, Jannicke og Ragnhild

For å opplyse litt mer om ergoterapi, tenkte jeg at jeg skulle liste opp (jeg elsker jo lister!) det jeg mener er fordeler ved studiet og yrket:

 • Du kan jobbe med alle aldersgrupper og utfordringer; alt fra små barn via voksne til eldre mennesker. De kan ha mange utfordringer, blant annet voksne som har problemer med å holde seg i jobb, eldre som har gjennomgått en hofteoperasjon og vil greie seg på egen hånd hjemme eller små barn som trenger sansestimulering og hjelpemidler.
 • Aldri en kjedelig dag på jobb. Siden du jobber med så mange ulike mennesker vil ingen dag bli lik. Jobber du i kommunen reiser du ofte hjem til folk og hjelper dem der de er. For eksempel kan du dra hjem til en eldre dame som har hatt hjerneslag og trene sammen med henne så hun kan bli selvstendig i stellesituasjon på badet igjen.
 • Det er en givende jobb. Du jobber tett på folk og får god kontakt med brukerne. Du hjelper dem ofte "tilbake i livet". Når legene og sykepleierne har gjort sin jobb på sykehuset er det din tur til å ta brukerne videre så de kan bli så selvstendige som mulig, både ved hjelp av trening og hjelpemidler. Selvstendighet handler om så mangt, blant annet det  å kunne gå på toalettet på egen hånd, lage seg sin egen mat eller det å bestemme når og om du vil være sosial med familie og venner.
 • Samarbeid med yrkesgrupper. Som ergoterapeut jobber du ofte tverrfaglig med andre yrkesgrupper, blant annet fysioterapeut, sykepleier, hjelpepleier og leger. I et tverrfaglig team kan du være med på å sikre at pasienten/brukeren får best mulig oppfølging, da alle har ulike felt de er gode på.
 • Det er en 8-4 jobb. Som regel jobber ergoterapeuten "8-4", altså kun på dagtid. Ergoterapeuten har også fri i helger, kvelder og ferier. Dette kan selvfølgelig variere fra hver enkelt arbeidsplass, men som regel er det sånn.
 • Alltid noe nytt. I dette yrket er det mye forskning på ulike områder, og det er alltid noe nytt å oppdatere seg på. Mye av informasjon kan du finne gjennom fagbladet vårt Ergoterapeuten, og det hjelper deg til å stadig bli bedre i yrket ditt, og ha muligheten til å tilby det beste til dine brukere.
 • Du får vært kreativ. Ofte er det ingen fasitløsninger på hvordan utfordringer skal løses, og man må vri hjernen sin for å finne best mulig løsning til hvert enkelt individ. Du må gi av deg selv, og legge sjela di i arbeidet for å komme frem til løsninger som fungerer både for bruker og omgivelsene hans.

 


Tøying av affisert arm etter apopleksi for å unngå kontrakturer
(På norsk: Tøying av lam arm etter hjerneslag for å unngå at musklene
trekker seg sammen og stivner i en ugunstig posisjon). Dette gjøres
for at armen skal kunne fungere som en støttearm selv om den ikke
er så funksjonell alene.

Still gjerne spørsmål om ergoterapi om det er noe du lurer på!

Hva er ergoterapi?

Når jeg sier jeg er utdannet ergoterapeut er det mange som lurer på hva det er og jeg har fått flere spørsmål her på bloggen om hva en ergoterapeut egentlig er og gjør. I tillegg mener jeg mange arbeidsplasser bør få opp øynene for ergoterapi og se hva en ergoterapeut gjør og kan, og utnytte de verdifulle ressursene!

Ergoterapeut kan du kalle deg etter å ha tatt en bachelorgrad (3 år) i ergoterapi på en av høgskolene i Norge som har denne linja (Bergen, Sandnes, Oslo, Trondheim eller Tromsø), og fått autorisasjonen din. For å komme inn på studiet må du ha generell studiekompetanse.


Fra tiden jeg var student på en rehabiliteringsinstitusjon

Ergoterapeutenes hovedoppgave i samfunnet er å fremme helse og livsmestring gjennom å muliggjøre og tilrettelegge for menneskers funksjon, aktivitet og deltagelse i skole, arbeid, hjem og fritid. Sentralt står den enkeltes motivasjon og muligheter for å leve et liv på egne premisser (Kilde; netf.no)

Som ergoterapeut får du svært god kunnskap om mennesket, og den kunnskapen bruker du i alle situasjoner du kommer opp i. En ergoterapeut jobber med mennesker som har utfordringer med å utføre daglige aktiviteter, eller står i fare for å få det. En kan altså jobbe men alle slags aldersgrupper, diagnoser og utfordringer. I løpet av mine praksisperioder har jeg jobbet med habilitering (ny læring) av multifunksjonshemmede barn i alderen 0-16 år, og senere jobbet jeg med rehabilitering av voksne, fra 18 år og oppover, som blant annet hadde hatt hjerneslag, gjennomgått hofteoperasjoner, amputasjoner, vært i ulykker eller hadde KOLS. Arbeidsoppgavene gikk ut på å trene på ulike aktiviteter sammen med brukeren og hjelpe vedkommende til et selvstendig liv, i så stor grad som mulig. Ergoterapeuten kan både jobbe på institusjoner og hjemme hos personer som fortsatt bor hjemme eller ønsker å flytte hjem igjen etter rehabiliteringsopphold.

En ergoterapeut kan jobbe forebyggende, og det er en av grunnene til at bedrifter og kommuner bør få opp øynene for hva en ergoterapeut kan brukes til! Dersom hver kommune hadde hatt ergoterapeut kunne en forebygget mer, og dermed brukt mindre penger på legebehandling og sykmeldinger og generelt holdt befolkningen friskere. Dessverre er det ikke så mange kommuner som har skjønt dette enda, derfor synes jeg det er viktig å spre det gode budskap!

utdanning.no fant jeg grei oppsummert informasjon som beskriver ergoterapeutens arbeid;
Ergoterapeuten anvender aktiviteter i direkte behandling og opptrening, eller indirekte ved å tilrettelegge for gjøremål, gjennom tilpasning av omgivelser og bruk av tekniske hjelpemidler.

Ergoterapeutens arbeid og innsats kan være:

 • helsefremmende
 • forebyggende
 • behandlende
 • rehabiliterende
 • habiliterende
 • vedlikeholdende

 

Alle mennesker har behov for å være i aktivitet

Aktivitet er et vidt begrep. Mange tenker kanskje at aktivitet handler om å bevege kroppen og trene, men for en ergoterapeut er aktivitetsbegrepet mer. Aktivitet er alt du foretar deg; enten det er å gå på do, leke med barna dine eller være i arbeid. Derfor er aktivitet hovedbegrepet, og det er også det vi bruker som middel for å nå målene hver enkelt person har satt seg.

Etter utdanningen er de fleste sugen på å få seg jobb, og mitt inntrykk er at det er godt mulig å få seg jobb om du har muligheten til å flytte på deg. Du får kanskje ikke fast jobb med en gang, men sånn er det vel i de fleste yrker når du er nyutdannet...

 

Håper dere ble litt klokere på hva en ergoterapeut er og gjør. Kom gjerne med spørsmål!

Derfor jobber jeg i helsesektoren

Jeg liker å være snill og som ergoterapeut skal jeg oppfordre til aktivitet. Omtrent sånn hadde det sett ut om jeg skulle bygd et hus...


Wulfmorgenthaler

 

Katzenjammer - Tea with cinnamon


 

Treningsglede

I dette innlegget er det ikke min treningsglede det er snakk om, men en brukersituasjon på arbeidsplassen min.

Til daglig jobber jeg som ergoterapeut på et dagsenter for eldre hvor hverdagen består av blant annet trening i ulik form og grad. Noen trener bestemte muskelgrupper, andre trener balanse, mens andre igjen trener gangfunksjon. I dag møtte jeg en dame som hadde hatt hjerneslag for en stund tilbake. På grunn av hjerneslaget hadde hun enkelte taleproblemer, blant annet var talen utydelig og til tider vanskelig å forstå. I løpet av treningsøkten trente vi blant annet armstyrke med manualer, beinstyrke og kondisjon på ergometersykkel. Hun holdt tellingen selv, og gjentok bevegelsene samtidig som vi satte ord på dem. Jeg merket at talen ble tydeligere utover økten, noe hun selv ikke var klar over før hun ble fortalt det. Treningsgleden var enorm, hun var varm og sliten, og som en bonus ble også talen forbedret (for en stund i alle fall).

Jeg har knapt opplevd maken til motivasjon og treningsglede og blir like positivt overrasket hver gang! Det er dette som gjør jobben som ergoterapeut så bra; du får så mye igjen for det du gir!


Bildet er linket, og har ingenting med brukeren i innlegget å gjøre

Vet du hva en ergoterapeut er, og gjør?

hits